Tahvil Nedir?

Tahvil Nedir?

Tahvil, devletin ya da özel sektör anonim şirketlerinin kaynak bulmak için borçlanarak orta ve uzun vadeli fon sağlamak üzere çıkarttıkları vadesi bir yıldan uzun borç senedidir.

Tahvillerin alım satım işlemleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın belirlediği kurallar çerçevesinde,  rekabete açık olarak  işlem görmektedir.

Vadesi geldiği zaman borçlu olan şirketin borçlarını ödemesi esasına dayanan bu menkul değerler, şirketlere ucuz ve uzun vadeli kaynak sağlama amacını taşımaktadır.

Devlet hazineleri tarafından çıkarılan tahvillere Devlet Tahvili adı verilir.  Devlet tahvillerinin  vadeleri en az 1 yıldır. Bankalar ve diğer anonim şirketler tarafından çıkartılan tahvillere ise Özel Sektör Tahvilleri denilmektedir bu tahvillerin vadeleri de en az 2 yıldır.

Devlet Tahvilleri diğer özel sektörün tahvillerine göre daha az risk taşımaktadırlar. Çünkü az da olsa tahvili çıkaran kuruluşlar tahvilin bedelini ve vaat ettikleri faizi ödeyemeyecek duruma düşebilirler.

Ancak Devlet Tahvillerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Devlet vergiler sayesinde istediği zaman rahatlıkla para temin edebilir.

Ev, araba, eğitim masrafları gibi önemli tasarruf planlarınız varsa tahviller tasarruf hesabınıza mevduat hesaplarından daha çok yardımcı olabilir. Daha hızlı ve güvenli bir nakit akışı sağlayabilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın