İkincil Piyasalar

İkincil Piyasalar

Daha önce ihraç edilmiş sermaye piyasası araçlarının işlem gördüğü  piyasalardır. Bu piyasa, menkul kıymetlerin paraya çevrilmesini sağlayan piyasadır. Menkul kıymetler aracı kuruluşlar adına, yatırımcılar hesabına Borsa’da alınıp satılırlar.

Daha önce ilk satış işleminin gerçekleşmiş olduğu menkul kıymetin sahibi tarafından başka birine satılması ikincil piyasalarda gerçekleşir. Menkul kıymetin 1 den fazla satılması sürekli olarak ikincil piyasaların içinde olur.

Devamını oku

Birincil Piyasalar 

Birincil Piyasalar

Bu piyasa ilk ihraçların yapıldığı piyasadır.

Bir yatırım aracının örneğin bir menkul kıymetin ilk defa piyasaya sürülmesi (satılması) birincil piyasa işlemidir. Benzer şekilde, devlet iç borçlanma senetlerinin, T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından ihale yöntemi ile satımı da bir birincil  piyasa işlemidir.

Hisse senedi ve tahvil gibi menkul değerleri ihraç eden ¸ şirketler ile alıcıların yani  tasarruf sahiplerinin doğrudan doğruya karşılaştıkları piyasalardır. Buna hisse senetleri ile tahvillerin ilk kez sürülüp ihraçtan alındığı piyasa da denilebilir. Arada  şirketin bizzat bulunmayıp bir banka ya da aracı kurumun bulunması bu alımın birincil piyasadan olmasına engel değildir. Benzer şekilde, devlet iç borçlanma senetlerinin, Hazine Müsteşarlığı tarafından ihale yöntemi ile satımı da bir birincil piyasa işlemidir

Devamını oku