PARA PİYASASI

PARA PİYASASI

Para piyasası para arzı ve para talebinin buluştuğu uygun ekonomik ortam olarak tanımlanmaktadır.

Para Arzı

Para arzı bir ekonomideki toplam para miktarını ifade etmektedir. Daha genel bir açıklama ile para arzı, ekonomideki geçerli ödeme aracının toplamını içermektedir. Para arzı ekonomideki dolaşan toplam paranın ölçüsüdür. Hane halkı ve firmaların ödemelerini gerçekleştirebilmek veya kısa vadeli işlemlerini yapabilmek için kullandıkları varlıkların toplamıdır.

Devamını oku

PİYASALAR ve ÖZELLİKLERİ

PİYASALAR ve ÖZELLİKLERİ

Piyasalar rekabet durumlarına göre tam rekabet piyasası ve eksik rekabet piyasaları olarak iki kısıma ayrılırlar.

Tam Rekabet Piyasası

Tam rekabet piyasası rekabet koşullarının tam olarak gerçekleştiği, alıcı ve satıcıların piyasavdenge fiyatı üzerinde hiçbir etkilerinin olmadığı piyasa türüdür. Fiyat piyasa şartlarına göre belirlenir. Bu nedenle üretici ve tüketicilerin fiyat üzerinde kontrolleri bulunmamaktadır. Tam rekabet piyasasının dört temel özelliği vardır.

Devamını oku

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nasıl Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında ortaya konulan hedefler doğrultusunda hayata geçirilecek reform paketini Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’nde düzenlenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları hakkında bilgi verdi, kıdem tazminatı ve tamamlayıcı emeklilik sistemininde yeni düzenleme yapılacağını açıkladı.

Devamını oku

AB Tanımlı Genel Yönetim Borç Stoku Nedir?

AB Tanımlı Genel Yönetim Borç Stoku Nedir?

AB Tanımlı Genel Yönetim Borç Stoku (EU-Defined General Government Debt Stock)

Belirli bir tarih itibarıyla, Avrupa Ulusal ve Bölgesel Hesaplar Sistemi (ESA 95) metodolojisi ile hesaplanan, “genel yönetim” (merkezi yönetim, yerel yönetimler ve sosyal güvenlik kuruluşları) sınıflandırması kapsamında yer alan kurum ve kuruluşların, yurt içi  ve yurt dışı piyasalardan sağladıkları borçlara ilişkin yükümlülükler toplamını  ifade eder.

Devamını oku

Arbitraj (Arbitrage) Nedir? 

Arbitraj (Arbitrage) Nedir?

Herhangi bir menkul kıymetin, dövizin veya malın eşanlı olarak bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılarak (kıymetler birbiri ile değiştirilerek) kâr edilmesi işlemidir.

Başka bir deyişle arbitraj, risksiz kar elde etmek amacıyla, bir varlığın farklı piyasalardaki fiyatları arasındaki eşitsizlikten yararlanılarak, söz konusu varlığın daha düşük fiyatlandığı piyasadan satın alınıp daha yüksek fiyatlandığı piyasada eş zamanlı olarak satılması işlemidir.

Devamını oku

Swap Nedir?

Swap Nedir?

Kelime olarak swap değiştirmek, takas yapmak gibi anlamlara gelir.  Finans  piyasalarında swap işlemleri, belirli bir zaman içinde farklı faiz türlerine sahip (sabit ve değişken faizli) borçların birbirleri ile değişimi olarak ifade edilir.

Swapa göre, Forex işlemlerinde, alınan para borç verilir, satılan para ise borçlanılır. Swap bedelleri, işlem yapılan döviz kurunda pozisyon durumuna bağlı olarak,  düşük faiz ve yüksek faiz  ilişkisine göre hesaplanır ve  + veya – olarak hesabınıza yansıtılır. 

Devamını oku