Endeks Nedir?

Endeks Nedir?

Endeks, belirli bir pazarı veya onun bir bölümünü temsil eden menkul kıymetlerin sanal bir portföyüdür.  Borsada işlem gören yatırım araçlarının belirli bir zaman dilimi içinde fiyatlarının, maliyetlerinin ve satış performanslarındaki oransal değişikliklerin  istatistiksel   ölçümüdür. Yatırımcılar, piyasa trendlerini ve diğer gelişmeleri izlemek için endeks değerleri kullanmaktadırlar. Borsa performanslarını izlenmesi amacıyla oluşturulan endeksler borsaların en çok işlem görenleri arasındadır.

Yatırım yapmak için  her ne kadar hisse senetleri önemli bir yere sahipse aynı

Devamını oku

Borsa İstanbul Nedir?

Bist

Borsa İstanbul Nedir?

Borsa İstanbul,  1985 yılında yılında ilk olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla açılan ve 5 Nisan 2013 tarihinde ise «İstanbul Menkul Kıymetler Borsası» olan adı, “Borsa İstanbul” olarak değişen kurumdur. Kısaca BİST de denilir. Türkiye’deki tek menkul kıymetler borsasıdır.

İMKB yani İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, sermaye piyasasının Türkiye’de güçlenmesini sağlamak, hisse senetleri, hazine bonoları ve devlet tahvilleri, gelir ortaklığı sertifikaları, özel sektör tahvilleri, yabancı menkul kıymetler, gayrimenkul sertifikaları ve uluslararası menkul kıymetlerin alım ve satımının yapılmasını sağlamak,

Devamını oku

Borsadan Nasıl Para Kazanırım?

Borsadan Nasıl Para Kazanırım?

Borsadan para kazanabilmek için iyi bir tecrübeye ihtiyaç vardır.  Deneyim ve tecrübe sahibi olmadan para kazanmak çok zordur.  Bu sebeple borsa da ister günlük, ister uzun vadeli kazanç elde edebilmek için kesinlikle deneyim kazanmaya çalışın.

İlk olarak yapacağınız şey piyasa araştırması yapmak olmalı. Para kazanacağınız piyasayı çok iyi tanımalı, piyasa takibini çok iyi yapmalısınız.  Alım satımlarda oluşan fiyat farkını iyi yakalayabilmelisiniz,

Devamını oku

Borsa Nedir?

Borsa Nedir?

Borsa, para ve para değerindeki hisse senetleri ve  tahvillerin alınıp satıldığı  yere denir.  Şirketlerin hisselerinin ticaretinin yapıldığı ve bu şirket hisselerinin alınıp satıldığı piyasalardır.  Bu piyasalarda alım satım arasındaki fiyat farkından kazanç edilir. Hisse senedi, bono ve tahviller genellikle menkul kıymetler borsalarının içerisinde ticareti yapılır, döviz ticareti için döviz borsaları, mal ticareti için emtia borsaları vardır.

Devamını oku

Piyasa nedir?

Piyasa Nedir?

Piyasa kişilerin talep ettikleri mal ve senetler karşılığında, alıcı ve satıcıların buluştukları yerdir.  Mal ve hizmetin arz ve talebinin düzenli bir şekilde karşılaşması ve dolaşımın gerçekleştirildiği yerdir şeklinde de açıklanabilir.  Bu yer herhangi bir binada sokakta ya da meydanda olabildiği gibi günümüzde teknoloji sayesinde, telefon, internet, televizyon  vs.  gibi iletişim araçları ile de oluşturulabilmesi mümkün kılınmıştır.

Devamını oku

Para Arzı

Para Arzı

Kişilerin ve bankaların elinde tuttukları likit değerlerdir. Bir ekonomide dönen toplam para miktarıdır. Toplumun sahip olduğu ödeme araçları stokunun tamamı olarak da tanımlanabilir. Para arzı kapsamında hangi değerlerin gireceği iktisatçılar arasında önemli bir tartışma konusudur. Paranın fonksiyonlarına göre para arzının tanımlarını yapan çeşitli yaklaşımlar vardır.

Genel olarak ifade etmek gerekirse, para arzı kapsamına giren başlıca değerler şunlardır;

Devamını oku

Ekonomist Nedir?

Ekonomist Nedir?

Ekonomist sözcüğü hayatımızın içinde çok fazla yer alıyor, ancak ne anlama geldiğiyle çok fazla ilgilenmiyor yada pek bilmiyoruz.

Kısaca açıklayacak olursak, Ekonomist,  Ekonomi alanında uzmanlaşmış kişi anlamına gelen iktisatçı demektir. Türkçe de son zamanlarda, iktisatçı yerine ekonomist sözcüğü daha çok tercih ediliyor oldu.

Ekonomist, sınırlı olan kaynakların, sınırsız ihtiyaçlarımızı en uygun şekilde karşılamak için eldeki kaynaklardan karşılanabilir olduklarını belirleyen

Devamını oku

Ekonomi Nedir?

Ekonomi Nedir?

İnsanlar hayatlarını sürdürebilmek için üretmek, ürettiklerini tüketmek ve bölüşmek zorundadır. Ekonomi Eski Yunanca da “ev yönetimi” manasına gelen Oikonomia sözcüğünden türemiştir.  “oikia” (Yunanca: ev) ve “nomos” (Yunanca: kural) köklerinin birleşmesiyle oluşur. “

Türk Dil kurumu ise Ekonomi sözcüğünü, insanların yaşayabilmek adına üretme ve ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu eylemlerinden doğan ilişkilerin tümünü inceleyen bilim dalı olarak anlamlandırmıştır..

Devamını oku

Finans Nedir?

Finans Nedir?

Finans, İşletme ve ekonominin ortak dalıdır. Kişilerin veya kurumların zaman içinde parayı işleterek kazanç elde etmek ve bu kazancı yatırım yaparak çoğaltmak ve değerlendirmek işlemine finans denir. Finansın pek çok tanımı vardır aslında;

En basit haliyle finans; işinizi kurmak için gereken parasal kaynakları bulmak ve bunları işinizin gerektirdiği şekilde kullanmaktır. 

Devamını oku

Geçmişten Bu Güne Parayı Nasıl Kullandık?

Geçmişten Bu güne Parayı Nasıl Kullandık?

Para bir değer ölçüsüdür. İstenilen anda, istenilen malı almak, hizmetten de yararlanmak için hakkını veren bir araçtır.

İlkel toplumlarda insanlar değişim yaparlardı. Toplumların gelişmesiyle pazarlarda değişim aracı olarak gümüş kullanıldı. fiyatların belirlenmesinde gümüşe harcanan emekle, mala harcanan emek birbirine yakındı. Zamanla gümüşün yerini altın almaya başladı. Her ülkenin değer ölçüleri  farklı olabilir. Altın paranın taşınması güç olduğu için, her ülke kendisine ait bir değişim aracı olarak banknot para bastırmaya başladı. Banknot altın karşılığı basılan paradır.

Devamını oku