Endeks Nedir?

Endeks Nedir?

Endeks, belirli bir pazarı veya onun bir bölümünü temsil eden menkul kıymetlerin sanal bir portföyüdür.  Borsada işlem gören yatırım araçlarının belirli bir zaman dilimi içinde fiyatlarının, maliyetlerinin ve satış performanslarındaki oransal değişikliklerin  istatistiksel   ölçümüdür. Yatırımcılar, piyasa trendlerini ve diğer gelişmeleri izlemek için endeks değerleri kullanmaktadırlar. Borsa performanslarını izlenmesi amacıyla oluşturulan endeksler borsaların en çok işlem görenleri arasındadır.

Yatırım yapmak için  her ne kadar hisse senetleri önemli bir yere sahipse aynı şekilde, borsa endeksleri de yatırımcılar için çok önemlidir. Çünkü borsa endekslerinde birden fazla senede aynı anda yatırım yapılabilir bu sayede oldukça yüksek kazançlara ulaşılabilmektedir. Bunun için yatırım yapacağınız hisselere direkt yatırım işlemlerinizi endeksler üzerinden gerçekleştirebilir, yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Küresel piyasaların içinde yer alan pek çok borsanın kendi bünyesinde onlarca endeks mevcuttur. Bu endeksler sayesinde borsanın düşüş veya yükseliş yaşayacağı performanslarına göre tahmin edilebilmektedir. Gerek hisse senetleri, gerekse tahvil ve bono gibi menkul kıymet değerleri içinde bulunduran endekslere finans piyasaları aracılığıyla kolaylıkla yatırım yapabilir, bu endeksleri alıp satabilirsiniz. Endekslerin  alınıp satılması ise yatırımcılar açısından endeksleri önemli yatırım araçları kategorisine taşımaktadır, böylelikle yatırımcılar endeksin performansını takip etmek yerine borsa eğilimini takip ederek gelir sağlamayı tercih ederler.

Bazı endeksler piyasanın genel performansını göstermek üzere tasarlanmışken, bazı endeksler belirli bir sektörü takip etmektedir.

Finansal piyasalarda hisse senedi endeksleri, tahvil ve bono endeksleri, döviz endeksleri ve dolar endeksinden Euro endeksine kadar birçok para birimi için endeks hesaplaması yapılır. Endeks değerinin hesaplanması da belirli bir zaman dilimindeki fiyat hareketleri üzerinden yapılır.

 

 

 

Bir Cevap Yazın