Açık Piyasa İşlemleri – APİ

Açık Piyasa İşlemleri – APİ

Merkez bankacılığının en etkin para politikası araçlarından biri olan açık piyasa işlemleri, merkez bankaları tarafından likidite ve kısa vadeli faiz yönetimini düzenlemek için kullandıkları araçlardır.  APİ olarak kısaltılır. Ülkemizde para arzını ve likiditeyi düzenlemek amacıyla açık piyasa işlemleri yapma yetkisi kanunla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) verilmiştir.

Devamını oku

Açık Mektup (Open Letter)

Açık Mektup (Open Letter)

TCMB Kanunu’nun 42. maddesi uyarınca enflasyon hedeflerine ulaşılamaması veya ulaşılamaması olasılığının ortaya çıkması halinde, söz konusu durumun nedenlerinin ve alınması gereken önlemlerin Hükumete yazılı olarak bildirildiği ve aynı zamanda kamuoyuna açıklandığı yazılı metindir.

Açık mektup, enflasyonun nokta hedef etrafında belirlenen simetrik belirsizlik aralığı dışında bir noktada oluşması durumunda şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri gereğince yazılır.

Devamını oku

Açığa Satış İşlemi

Açığa Satış İşlemi

Kısaca tanımı, sahip olunmayan menkul kıymetlerin ödünç alınmak sureti ile satılması işlemidir.

Yatırımcının portföyünde bulunmayan bir varlığı başta fiyat düşme beklentisi olmak üzere çeşitli gerekçelerle satması, teslim zamanı geldiğinde ise söz konusu varlığı piyasadan alıp teslim etmesi işlemidir.

Devamını oku