Ekonomi Nedir?

Ekonomi Nedir?

İnsanlar hayatlarını sürdürebilmek için üretmek, ürettiklerini tüketmek ve bölüşmek zorundadır. Ekonomi Eski Yunanca da “ev yönetimi” manasına gelen Oikonomia sözcüğünden türemiştir.  “oikia” (Yunanca: ev) ve “nomos” (Yunanca: kural) köklerinin birleşmesiyle oluşur. “

Türk Dil kurumu ise Ekonomi sözcüğünü, insanların yaşayabilmek adına üretme ve ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu eylemlerinden doğan ilişkilerin tümünü inceleyen bilim dalı olarak anlamlandırmıştır..

Ekonomi sözcüğü halk arasında tutumluluk anlamında kullanılır.  Bu anlamıyla kişilerin parasal hedeflerine ulaşmak için, harcayacakları para miktarının azaltılarak amaçlarına ulaşabilme isteğidir.

Diğer bir anlamı ise, para kullanılarak veya para kullanmadan, insanlar arasında yapılan değiş – tokuş işlemlerine neden olan faaliyetlerin incelenmesine  de ekonomi adı verilir.

Economics sözcüğünün  karşılığı iktisat bilimi anlamına gelir. İktisat bilimi, üretimin ve bölüşümün bilimsel yasalarını araştıran bir bilim dalıdır. Bazı kaynaklarda  İktisadın maddi refahın azalıp çoğalmasının nedenlerini araştıran bilim dalı olduğu, bazılarında da sınırlı olan kaynakların ihtiyaçların, karşılanmasında alternatif kullanılma biçimlerini inceleyen bilim dalı olarak tanımlandığı  görülmektedir.  İktisadın bazı tanımları ise şöyledir;

Çeşitli alternatif allanlarda kullanılabilecek sınırlı olanaklar ile tatmin edilmek istenilen ihtiyaçlar arasındaki ilişkilere ait insan davranışlarını inceleyen bir bilimdir. (Robbins)

İktisadın konusu, maddi refaha ulaşmak ve gereğince yararlanabilmek için, çalışma hayatında kişileri ve toplumu incelemektir. (A. Marshall)

Kişi, aile, firma ya da devlet düzeyinde, kaynakları ve bu düzeylerdeki değer yaratan ya da tüketen eylemleri kapsayan bilimdir. (P.H.Wicksteed)

 Ekonomi tutumlu davranış anlamına da gelir. Ekonomik olan, daha az harcayıp daha az kullanarak aynı amaca  ulaşabilendir.

Ekonomi toplum içindeki insan davranışlarını konu alır. İnsanların sınırsız ihtiyaçlarının karşılanması amacına yönelik bir bilim dalıdır. İnsanların bu sınırsız ihtiyaçları, sınırlı durumdaki üretim kaynaklarıyla üretilirler.  Bu sebeple ekonomi sosyal bir bilim dalıdır.  İnsanoğlunun üretim ve tüketim etkinliklerini nasıl düzenlediğinin incelenmesi  de ekonomidir.

Ekonomi de amaç en az kaynaktan, en yüksek çoğunluğa ulaşmaktır.

Genel olarak ekonomi, geçmişten günümüze toplumların ve insanların para kullanarak veya para kullanmadan çeşitli mallar üreterek ve bu ürettikleri malları  zaman içinde tüketmek üzere, toplumdaki bireyler yada gruplar arasında bölüştürmek için en az olan üretim kaynaklarını kullanma tercihlerinin incelenmesidir.

 

Bir Cevap Yazın