Borsa Nedir?

Borsa Nedir?

Borsa, para ve para değerindeki hisse senetleri ve  tahvillerin alınıp satıldığı  yere denir.  Şirketlerin hisselerinin ticaretinin yapıldığı ve bu şirket hisselerinin alınıp satıldığı piyasalardır.  Bu piyasalarda alım satım arasındaki fiyat farkından kazanç edilir. Hisse senedi, bono ve tahviller genellikle menkul kıymetler borsalarının içerisinde ticareti yapılır, döviz ticareti için döviz borsaları, mal ticareti için emtia borsaları vardır.

Borsa genellikle malın kendisi hiç görülmeden yada örnekleri görülerek alışveriş yapılan piyasalardır. Alım satım işlemleri internet üzerinden, online olarak yapılmaktadır. Bu sayede insanlar tek fiyatla birikimlerini değerlendirmektedirler.  Bu işlemleri yaparken değişen fiyatlar karşısında parayı doğru şekilde yönlendirebilmek için bu konuda tecrübeli olmak gerekiyor.  Araştırmalar yaparak yada bazı aracı kurumların verdiği eğitim ve demo hesap uygulamalarından yararlanarak tecrübe kazanabilirsiniz. Borsa da tecrübeli olur bilinçli hareket ederseniz, başarılı olur, elinizdeki küçük miktarlı birikimlerinizi katlayarak fazlasıyla çoğaltabilirsiniz.

Borsada ticareti yapılan tüm malların fiyatları, serbest piyasa koşullarında arz ve talep dengesine göre belirlenir.  Alıcı ve satıcılar genellikle komisyoncuların aracılık yapmasıyla karşı karşıya gelirler. Bu karşılaşmada satıcının arzı ile alıcının talebi fiyatı belirler. Anlık olarak değişen arz talep dengesine göre fiyatlarda değişiklik gösterir.

Her borsanın kendine özgü kuralları ve standartları olabilir. Aynı zamanda borsalarda  düzenleyici ve denetleyici kurumlar vardır.  Türkiye’de Borsa İstanbul, kendi yönetim kurulunun aldığı kararlar ile yönetilir. Aynı zamanda  Sermaye Piyasası Kurulu tarafından denetlenir.

 

Bir Cevap Yazın