Aslan

Aslan

Aslan: “Ormanların Kralı” olarak tanırız onu kim kral yapmıştır bilinmez ama doğrusu bu sıfar ona çok yakışmaktadır. Kocaman yelesi, kükremesi ve heybetli görüntüsüyle, ormanların hakimidir aslan. Büyük şehirlerde aslanları sadece hayvanat bahçelerinde görseniz de, aslanların gerçek vatanı Afrika’dır. Aslanlar çok eskiden Anadolu da bile yaşardı. Bu gün ise Asya’da sadece Hindistan’da yaşarlar.  Aslanların normal ömrü 15 yıldır ama, hayvanat bahçelerinde çok güzel bakıldıkları için 25 yıl yaşayan aslanlar vardır. Aslan; etobur,  yani etle beslenen hayvandır. Aslanlar sürü halinde avlanır. Biri avı tuzağa düşürür diğerleri de üzerine saldırır.  Ceylanlar, zürafalar, antiloplar, ve zebralar aslanın temel besin maddeleridir.

Erkek aslan tam bir güç sembolüdür. Omuzları, ayakları ve göğsü son derece kaslı bir yapıya sahiptir. Bir pençe darbesiyle ortalama büyüklükte bir hayvanın omurgasını kırabilir. Bu kadar güçlü yapısına rağmen, özel dizayn edilmiş pençeleri üstünde avına son derece sessiz bir şekilde yaklaşır. Tırnaklar çok keskin bir yapıya sahiptir ve istediğinde içeri çekebilir.

Çok az ışıkta bile ileri bir görüş kabiliyetleri vardır. Böylece, aslanlar geceleri de avlanabilir. Gözlerini bir taraftan diğerine çok fazla hareket ettiremedikleri için, yan taraftaki bir nesneye bakmak için kafalarını döndürmek zorunda kalırlar.

Güçlü bir koklama kabiliyetleri vardır. Bu kabiliyetleri onlara bir çok konuda yardımcı olur. Aslanlar belirli bir alanı kendi alanları olarak görür ve diğer aslanlar bu bölgeye girdiğinde şiddetle karşı koyar. Bölgenin sınırını çizmek, belirli alanlara işeyerek yapılır ve aynı şekilde kendi alana başka bir aslanın girip girmediği de gene koklama yoluyla gerçekleşir. Bu gelişmiş duyu, ona zaman zaman başka bir yırtıcının saklamış olduğu avı bulmak içinde yardım eder.

Bir gölgelikte, yatarak derin nefes çekip daha sonra ağzını buruşturan aslan görüldüğünde, aslında onun çevreyi kokladığı anlaşılmalıdır.

Kedigiller arasında kuyruğunun ucunda püskül olan tek kedi, aslandır. Kuyruk önemli bir denge kurma aracıdır, ayrıca dişilerin yavrularla iletişimin için kuyruklarını kullandıkları düşünülmektedir.

Aslanlar söz konusu olduğunda, önemli bir özellikte, çok uzaklardan duyulabilen korku verici kükremeleridir. Onlar, bu hareketi, boğazlarında bulunan iki parçalı özel bir kemik vasıtasıyla gerçekleştirirler. Kükreme, aslanın meydan okuması olduğu gibi diğer aslanlara bir uyarı vazifeside görür.

Aslan yavruları doğduklarında gözleri tamamen kapalıdır ve çevreyi göremezler. Dişiler ortalama olarak 2-4 yavru dünyaya getirir. Ancak bu sayı bazen 8 e kadar çıkabilir. Yavrular ilk dünyaya geldiklerinde ortalama 25-30 cm kadardır. Ağırlıkları ise 400-450 gr gelir. Gözleri 2 hafta sonra açılsa da, görme işlevini yerine getirmek için bir müddet daha geçmesi gerekir.

Yavrular, doğduktan 4 hafta kadar sonra yumuşak yiyecekleri yiyebilir. Süt verme işleminden bir müddet sonra yavru annesi tarafından sürüyle tanıştırılır. Artık yavru sürüye aittir ve süt veren diğer dişileride emebilir. Aslanlar son derece sosyal hayvanlardır ve sürü yaşamı onlar için vazgeçilmezdir. Küçük bir sürü 4-5 dişi aslan ile bir erkek aslandan oluşurken, büyük bir sürüde 15-18 dişi ile 2-3 erkek aslan bulunabilir.

Doğada, yetişkin olanları için doğal düşmanları yok denecek kadar azdır. Diğer hayvanlar tarafından gerçekleşen aslan ölümleri genellikle, av sırasında avın boynuzlarından aldıkları yaralardan yada avlanacak hayvanın çifte atmasından kaynaklanmaktadır.

  • Aslanlar, en büyük kedigillerden biri olarak bilinir; ancak öncelik kaplanlarındır.
  • Kedigiller arasında püsküllü kuyruğa sahip tek kedigil aslanlardır.
  • Pek çok kedigil yüzmekten hoşlanmamaktadır; ancak aslanlar yüzme konusunda son derece sevecendir.
  • Bir erkek aslanın 3 metrelik bir uzunluğa sahip olabilmesi mümkündür.
  • Ev kedisinin ısırığı, aslanın ısırığının 30’da biri kadardır.
  • Aslan, kaplan ve jaguar kükreyebilen tek kedigillerdir.

Genç yakalanan aslanları evcilleştirmek mümkündür. Hayvanat bahçelerinde kafeslerde beslenen aslanlara günde 5 kilo kadar taze et vermek lâzımdır.

Afrika yerlileri mızraklarla aslan avına çıkarlar. Üstü dallarla, otlarla Örtülü bir çukura düşürerek, bazen zehirli mızrak kullanarak aslanı öldürürler. Bazı yerlerde etini yerler, birçok yerlerde de tüyünden hah dokurlar.

Postunun rengine ve yelesine göre aslanları Berber aslanı, Kap (Cape) aslanı, Senegal aslanı, Doğu ve Orta Afrika aslanı gibi alt türlere ayırmak mümkündür.

hayvanlar alemi, hayvanlar dünyası, aslan, aslan hakkında bilgi, afrika aslanları, senegal aslanı, hayvanat bahçesi, aslanlar, aslanların yaşamı, aslanların dünyası

Bir Cevap Yazın