Bankalararası Para Piyasası Ne Demek?

Bankalararası Para Piyasası Ne Demek?

Bankalar arasında kısa vadeli fonların alınıp satıldığı piyasalara Bankalararası Para Piyasası denir. Bu piyasa Türkiye’nin 3 farklı para piyasasından biridir.

1986 yılında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından kurularak faaliyete geçmiştir. Dünyanın pek çok ülkesinde para piyasalarını o ülkelerin bankaları oluşturmaktadır.  Aslında bankalararası para

piyasası normal olarak bankaların kendi aralarında kurmaları gereken bir piyasadır. Türkiye’de bankalararası para piyasası güven ortamının da kurulması gerektiği gerekçesiyle Merkez Bankası tarafından organize edilmiştir. Para akışının düzenli olması ve paranın hak ettiği değeri bularak güvenilir bir piyasa oluşturması için gerçekten çok önemli bir sistemdir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde aynı adla işlem gören piyasada bankalar kendilerine tanınan limitler çerçevesinde, önceden belirlenen vadelerde TL alım-satım işlemi gerçekleştirmektedirler.

Birbiriyle doğrudan ilişkiye geçebilecek olan iki banka Merkez Bankası aracılığıyla ilişkiye geç­mektedir. Fon fazlası olan banka, fon fazlasını üzerinde anla­şılan gecelik faizle Merkez Bankası’na vermekte, fon ihtiyacı olan banka da yine aynı faizle, ihtiyacını Merkez Bankası’ndan karşıla­mış olmaktadır.

Yani  Merkez Bankası aracı konumunda olup alım-satımı gerçekleştiren taraflar birbirlerini bilmeden Merkez Bankası üzerinden  işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Bu piyasada Merkez Bankası doğrudan faiz belirleyerek kısa vadeli faizleri yönlendirebilmekte ve son kredi mercii fonksiyonunu yerine getirmektedir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dışında, bankaların kendi aralarında bu tür işlemleri gerçekleştirdikleri ikincil piyasalar da mevcuttur. Merkez Bankası, bu işlemi yapmak isteyen bankalardan önce­den yeteri miktarda hazine kâğıdını teminat olarak almaktadır.

Bankalara arası para piyasasına interbank da deniliyor. Bu konuyu İnterbank Nedir? Başlıklı konumuzda görebilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın