Açık Piyasa İşlemleri Ne Demek?

Açık Piyasa İşlemleri Ne Demek?

Kısaca APİ de denir.   Merkez Bankasının kısa vadeli faiz oranları ve piyasadaki likiditeyi düzenlemek için kullandıkları araçlara Açık Piyasa İşlemleri denir.

Para miktarı, hazine bonosu, devlet tahvili yada finansal araçların merkez bankası aracılığıyla satılmasıyla kontrol edilmiş olur.  Açık piyasa işlemleri para arzını kontrol etmek için kullanılır.

Türkiye Merkez Bankası açık piyasa işlemlerini repo, ters repo, doğrudan satım ve doğrudan alım olarak yapar. Bunlar açık piyasa işlem çeşitleridir.

Merkez Bankası, amaçladığı para miktarını düzenlemekle devlet iç borçlanma senetleri kullanarak J’evene repo (geri alım vadiyle satış), doğrudan satış, repo (geri satış vadiyle alış) ve doğrudan alış yapabilmektedir. Piyasanın likit olduğu dönemlerde geri alım vadiyle satış, yada doğrudan satış, piyasanın sıkışık olduğu dönemlerde ise geri satış vadiyle alış ya da doğrudan alım yapılmaktadır.

Repo: Piyasada geçici likidite açığı olduğu durumlarda yapılır böylece  piyasaya geçici olarak likidite sağlanmış olur.

Ters Repo: Piyasada geçici  likidite fazlalığı olduğu durumlarda yapılır sonunda piyasadan geçici olarak likidite çekilmiş olur.

Doğrudan Alım: Piyasada kalıcı likidite sıkışıklığı olduğu durumlarda yapılır.  Böylelikle piyasaya kalıcı olarak likidite sağlanmış olur.

Doğrudan Satım: Piyasada kalıcı likidite fazlasının olduğu durumlarda yapılır ve böylece piyasadan kalıcı olarak likidite çekilmiş olur.

Bir Cevap Yazın