Fed Nedir? Ne İş Yapar?

Fed Nedir? Ne İş Yapar?

FED; 23 Aralık 1913 yılında Federal Rezerv Sistemi yasasıyla  kurulmuş  ve bu sistem içinde yer alan bankalardan oluşan,  ABD’nin para politikalarından sorumlu ABD Merkez Bankasıdır. Merkezi Washington’dadır. Başkanı ise Jerome Powell’dır.

ABD Doları dünya üzerindeki tüm ülkelerin piyasalarında yer alır. Amerikan Merkez Bankası FED’in uluslararası piyasalarda çok önemli olmasının sebebi, dünyanın en büyük  ekonomik gücüne sahip olan ABD’nin para politikalarını yönetmesindendir.  FED, aldığı kararlar ve bağımsız yapısıyla dünya üzerindeki bütün ülkelerde etkiye sahiptir. FED, aldığı kararlarla uluslararası piyasalar üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Doların tüm dünya piyasalarında geçerli olan bir para birimi olması, FED’in önemini bir kat daha arttırıyor. Bu nedenle FED’in alacağı ve uygulayacağı para politikası ve faiz kararları, tüm piyasalarda dikkatle takip ediliyor.

FED’in sermayesi üye bankalara aittir.

Uluslararası piyasalara yön veren FED’in para basma yetkisi vardır ve  bastığı paranın ne kadarını piyasaya süreceğini de belirler. IMF üyesi olduğu için bu parayı altın karşılığında basamaz.

FED  enflasyon ve döviz kurunu yönetmek için resmi faiz oranını belirler.

Ekonomik duruma göre değişen para politikasının uygulanması, para arzının kontrolü, bankalar ve hükümet için son kredi mercii konumunda olma, ülkedeki altın ve döviz rezervlerini yönetme, bankacılık sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi FED’in görevleri arasında yer alır.

ABD’nin mali durumunda ortaya çıkabilecek bir kriz veya sarsıntı, diğer ülkelere de fazlasıyla yansıyor. Bu nedenle FED’in verdiği faiz kararları tüm ülkeleri yakından ilgilendiriyor.

Bir Cevap Yazın