Alış – Satış Farkı (Bid-Ask Spread) Nedir?

Alış – Satış Farkı (Bid-Ask Spread) Nedir?

Alış – Satış Farkı (Bid-Ask Spread) İşlem gören herhangi bir kıymetin, alış ve satış fiyatı arasındaki farkı ifade eder.

Alış (Bid) Piyasa katılımcılarının, piyasada işlem gören varlıkları (döviz, menkul kıymet gibi) almaya istekli oldukları fiyattır.

Finansal piyasalarda yapılan her işlemde alım satım farkından dolayı kazanç elde edilmesi mantığı bulunmaktadır. Piyasalarda bid – ask spread olarak bilinen bu kavramların tam olarak anlaşılabilmesi için öncelikle piyasalardaki ana çalışma mantığını iyi kavramak gerekir.

Finansal piyasalarda işlem yaparken yatırımcılar en iyi fiyattan işleme girmek isterler. Döviz, emtia, hisse senedi gibi işlemler için en düşük fiyattan alış, en yüksek fiyattan ise satış yaparak yüksek kar hedeflenir. İşte bu kar hedefi için piyasa tarafından belirlenen alış ve satış fiyatlarına bid-ask fiyatı denir.

Anlık piyasada ise iki çeşit fiyat tipi oluşur. Ask Fiyat ve Bid Fiyat. Her iki fiyatta spot piyasada oluşan, anlık fiyatlardır. Eğer alış yönlü bir pozisyon açacaksanız Ask fiyat üzerinden, hacminize ve kaldıraç oranınıza bağlı olarak, teminat hesaplaması yapılır. Satış yönlü işlemlerde ise Bid fiyat üzerinden bir teminat hesaplaması yapılır. Kısaca, işleminizin “buy” yada “sell” olmasına göre işleme girdiğiniz fiyat farklılaşır.

Bid fiyat; bir ürünün satış fiyatı, ask fiyat ise bir ürünün alış fiyatıdır. Forex terminolojisinde buy, sell fiyat olarak da söylenen bu iki işlem için buy alış yani ask, sell satış yani bid fiyat anlamına gelmektedir.

Piyasalarda işler arz talep ilişkisi çerçevesinde gerçekleşmektedir. Örneğin dolara talebin fazla olması durumunda dolardaki artış diğer paralara nazaran daha fazla olacaktır. Spread adı verilen alış – satış farkı da bu şekilde belirlenir. Doları alan bir yatırımcı aldığı fiyat ile sattığı fiyat arasındaki farktan kazanç sağlamaktadır.

Bir Cevap Yazın