VDMK (Varlığa Dayalı Menkul Kıymet)

VDMK (Varlığa Dayalı Menkul Kıymet)

VDMK; Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (Asset Backed Security); Kuruluşların kendi ticari işlemlerinden doğmuş alacakları karşılığında ihraç edebilecekleri kıymetli evraktır. Tüketici kredileri, konut kredileri, ihracat işlemlerinden doğan alacaklar söz konusu işleme konu olabilecek alacak türlerindendir. Bankalar varlığa dayalı menkul kıymet satarak alacaklarını daha önceden paraya çevirebilmektedir. VDMK

Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK), yeni bir finansman tekniği olarak kurumların bilançolarında yer alan senet veya teminata konu alacaklarının ikincil piyasada pazarlanabilir menkul kıymetler haline dönüştürülmüş halidir.

VDMK’lar yurtdışında yaygın olarak kullanılmaktadır. Reel sektörün elinde bulunan varlıklar karşılığı finansman temin etmesi için konvansiyonel banka kredisine alternatiftir.

VDMK’a konu olabilecek varlıklar; tüketici kredileri, finansal kiralama sözleşmelerinden doğan alacaklar ve finansal kuruluşlar hariç mal ve hizmet üretimi faaliyetinde bulunan anonim ortaklıkların müşterilerine yaptıkları faturalı satışlardan kaynaklanan senede veya teminata bağlanmış ticari alacakları olabilir.

VDMK menkul kıymetleştirilmiş bir yatırım aracıdır ve her VDMK’ın ISIN kodu vardır. Bu yönüyle, pratikte yatırımcı açısından bir tahvil-bono alımından farkı yoktur. SPK’nın nitelikli yatırımcı tanımına uygun müşterilere satılmaktadır.

Varlığa dayalı menkul kıymet çıkarabilecekler, Bankalar, Finansman şirketleri, Finansal kiralama şirketleri, Gayrimenkul yatırım ortaklıklarıdır.

SPK mevzuatına göre varlığa dayalı menkul kıymetlere konu olan alacaklar başka amaçla kullanılamaz, teminat gösterilemez, rehnedilemez ve haczedilemez.

VDMK, varlığa dayalı, menkul kıymetler, Asset Backed Security, ISIN kodu, Bankalar, Finansman şirketleri, Gayrimenkul, yatırım, bilanço, para, konvansiyonel banka kredisi,

VDMK, varlığa dayalı, menkul kıymetler, Asset Backed Security, ISIN kodu, Bankalar, Finansman şirketleri, Gayrimenkul, yatırım, bilanço, para, konvansiyonel banka kredisi,

Bir Cevap Yazın