ÇOCUK GELİŞİMİNİN ÖZELLİKLERİ

ÇOCUK GELİŞİMİNİN ÖZELLİKLERİ

Çocuk Gelişimi

Çocuk Gelişiminin Özellikleri;

Gelim Bir Bütündür. Bütün gelişim alanları birbirini etkiler. Zihinsel alandaki gelişme diğer gelişim alanlarını etkileyebileceği gibi duygusal alandaki gelişme de zihinsel-sosyal-bedensel gelişimi etkileyebilmektedir. Çocuk Gelişiminin Özellikleri

Gelim Süreklidir. Doğum öncesi döllenmeyle başlar ve ölünceye kadar devam eder.

Gelişim Belli Dönemlere Göre Farklılık Göstermektedir. Gelişim her dönemde aynı şekilde olmamaktadır. Örneğin; görme duyusu doğuştan gelişmiş olmasına rağmen konuşma, doğumdan daha sonraki aylarda yavaş yavaş gelişim göstermektedir.

Belli Özellikler Farklı Zamanlarda Hızlı Gelişim Göstermektedir. Örneğin; okul öncesi yıllarda beyin gelişimi çok hızlı olurken daha sonraki yıllarda bu gelişim yavaşlama göstermektedir.

Gelimin İki Fark Yönelimi Varr. Baştan ayağa doğru seyreden büyüme, doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerde gerçekleşir. Embriyonun önce başı belirginleşir daha sonra, kol ve bacaklar belirir. Doğumdan sonra bebeğin önce başını tutması, sonra oturması, ayağa kalkması ve nihayet yürümesi mümkün olmaktadır (Aydın, 1997, s.5). Çocuğun bedensel gelişiminde önce kol, bacak kasları gelişirken sonra el, ayak, dil kasları gelişmektedir. Yani diyebiliriz ki gelişme genelden özele doğru olmaktadır.

Gelimi Etkileyen İç ve Dış Faktörler Varr. Kalıtım, zihinsel, duygusal, bedensel durum, sağlık durumu iç faktörler olup beslenme, çevrenin tutum ve davranışları, yaşanan ortamın koşulları, iklim şartları, travmalar dış faktörlerin içinde yer alır.

Gelişimde Bireysel Farkklar Varr. Her çocukta gelişim aynı zamanda aynı şekilde olmamaktadır. Bazı çocuklar 1 yaşında konuşurken bazıları çeşitli faktörlerin etkisiyle 3 yaşında konuşabilmektedir.

çocuk, çocuk gelişimi, Çocuk Gelişiminin Özellikleri, sağlık, çocuk sağlığı, 

Bir Cevap Yazın