Hisse Senetleri

Hisse Senetleri

Hisse Senetleri

Hisse senetleri anonim ortaklıklarının ihraç ettiği ve ortaklık sermaye paylarını temsil eden kıymetli evrak niteliğine sahip senettir. Hisse senedi çıkarabilecek kuruluşlar:

— Anonim şirketler,

— Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler,

— Özel kanunla kurulan kurumlardır. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler tarafından ihraç edilen hisse senetlerinin halka arzı söz konusu değildir. Dolayısıyla, sermaye piyasası aracı olarak, sermaye piyasasında işlem görebilecek olanlar anonim şirketler tarafından çıkarılan hisse senetleridir.

Hisse Senetlerinde Hak ve Yükümlülükler

Hisse senedi sahibi olmanın sağladığı haklar şunlardır:

— Kâr payı hakkı,

— Yeni pay alma hakkı,

— Bedelsiz hisse senedi alma hakkı,

— Tasfiye bakiyesine katılma hakkı,

— Şirket yönetimine katılma hakkı,

— Oy hakkı,

Bilgi alma hakkı. Hisse senedi sahibi olmanın yükümlülükleri şunlardır:

— Sır saklama borcu,

— Sermaye borcu

Kâr Payı (Temettü) Hakkı

Pay sahibinin en önemli mali haklarından biridir. SPK Md. 15’e göre, halka açık anonim ortaklıklar (HAAO), esas sözleşmelerinde birinci temettü oranını göstermek zorundadırlar. Bu oran Kurul tarafından belirlenecek orandan az olamaz. Kurul ihraççıların türleri ve dağıtılabilir kâr tutarları itibariyle temettü dağıtma zorunluluğunu kaldırabilir veya erteleyebilir.

Konuyla ilgili Kurul tebliğine göre, HAAO dağıtılabilir kârın %20’sini birinci temettü olarak dağıtmak zorundadırlar. Hisse senetleri İMKB’de işlem görmeyen HAAO için birinci temettüün nakit olarak dağıtılması esastır. Hisse senetleri İMKB’de işlem gören HAAO birinci temettüleri nakit ve/veya hisse senedi olarak dağıtabilecekleri gibi tamamen şirket bünyesinde de bırakabilirler.

Kurul her sene bu hükmü gözden geçirip, gerekli gördüğünde kâr payı dağıtma yükümlülüğüne ilişkin olarak, oran ve yöntem açısından farklı bir düzenleme getirebilmektedir.

Yeni Pay Alma (Rüçhan) Hakkı

Anonim ortaklıklarda, bedelli sermaye artırımına gidilmesi durumunda mevcut ortakların yeni çıkarılacak hisse senetlerini öncelikli satın alma hakkıdır. Genellikle yeni pay alma hakkı çerçevesinde satın alınan hisse senetleri için nominal fiyat üzerinden şirkete ödeme yapılır. Bununla birlikte yeni pay alma hakkının primli fiyat üzerinden kullandırılması da mümkündür.

Rüçhan hakkı kullanımı sonrasında mevcut ortaklar tarafından satın alınmayan hisse senetleri varsa, bunlar, nominal değerden düşük olmamak üzere, piyasa fiyatından halka arz edilebilir. Rüçhan hakkı ortak yönünden kâr ve tasfiye payına katılma ya da oy hakkı gibi kazanılmış bir hak değildir. Genel Kurul tarafından (kayıtlı sermaye sisteminde yönetim kurulu tarafından) kısmen veya tamamen kısıtlanabilmektedir.

Tasviye Bakiyesine Katılma Hakkı

Şirketin tasfiye edilmesi halinde, mal varlığının nakde dönüştürülerek, tahsil edilebilecek alacakları tahsil edilip borçları ödendikten sonra kalan tasfiye bakiyesi hisse sahiplerine, şirket sermayesi içindeki payları oranında ödenir.

Hisse senedi sahipleri, tasfiye bakiyesinden en son yararlanacak grup olup, borçların ödenmesi sonrasında pozitif tasfiye bakiyesinin bulunmaması halinde, herhangi bir hak talep etmeleri söz konusu olmayacaktır. Tasfiye bakiyesinin negatif olması, bir başka ifadeyle şirket mal varlığının şirket borçlarını ödemeye yetmemesi durumunda, hisse senedi sahiplerinin sorumluluğu söz konusu değildir. Zira anonim şirkette ortaklar, şirket alacaklılarına karşı koymuş oldukları (veya koymayı taahhüt ettikleri) sermaye ölçüsünde sorumludurlar. Eğer tasfiye sırasında ödenmemiş sermaye taahhütleri varsa, bunların ödenmesi istenebilir. Ancak bu durum, halka açık olmayan hisse senetleri açısından önem taşımaktadır.

Bedelsiz Pay Edinme Hakkı

Anonim ortaklıklarda, sermayenin şirket kaynaklarından (emisyon kazançları, yeniden değerleme fonu, dağıtılmamış şirket kârları vb.) karşılanarak artırılması durumunda, artırılan sermayeyi temsil eden hisse senetleri mevcut ortakların hakkıdır. Bu durumda artırılan sermayeyi temsil eden hisse senetleri mevcut ortaklara bedel alınmaksızın verilmektedir.

Şirket Yönetimine Katılma Hakkı

Bu hak, şirket yönetim kurulunu seçmek ve hatta bu kurula seçilmektir. Şirket genel kurulu, şirketin ana karar organı olarak hemen her konuya müdahale edebilir.

Ancak yönetim hakkı, çoğu kez genel kurulun adi çoğunluğu ile sağlandığından şirket sermayesinin %51’ini elinde bulunduran ortak ya da ortaklar yönetime sahip olabileceklerdir. Buna karşın sermayenin geniş bir tabana yayılması halinde, yönetim hakkı ilginç bir görünüm alabilmekte ve bazı şirketlerde %20’ler düzeyindeki pay ile yönetimin üstlenilebildiği görülmektedir. Ana sözleşmeye konulacak özel hükümlerle veya bazı hallerde yasal müdahalelerle azınlık pay sahiplerinin haklarının korunması sağlanabilmektedir. Örneğin halka açık anonim ortaklıklarda birikimli oy kullanımına ilişkin düzenlemeler, küçük ortakların şirket yönetimine daha etkin katılımının sağlanmasına yönelik bir uygulamadır.

Oy Hakkı

TTK’ya göre pay sahibinin kazanılmış hakkıdır. Her hisse senedi sahibine en az bir oy hakkı verir. Bu esasa aykırı olmamak şartıyla hisse senetlerinin sahiplerine vereceği oy hakkının sayısı esas sözleşme ile tayin olunabilir. Oyda imtiyaz sağlanması suretiyle bir payın oy hakkı artırılabilir ancak her pay sahibine ait oyların sınırlandırılması mümkün değildir. Bununla birlikte Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen düzenlemeyle anonim ortaklıklar esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak kaydıyla, kâr payı imtiyazı sağlayarak, oydan yoksun paylar ihraç edebilir ve bunları temsil eden hisse senetlerini halka arz edebilir.

Bilgi Alma Hakkı

TTK’ya göre pay sahiplerinin bilgi alma hakkı, esas mukavele ile veya şirket organlarından birinin kararıyla engellenemez veya sınırlandırılamaz. Ayrıca pay sahipleri şüpheli gördükleri konularda murakıpların dikkatini çekmeye ve gerekli açıklamaları istemeye yetkili olup genel kurul toplantısından itibaren bir yıl süreyle de kâr ve zarar hesabı, bilânço ve yıllık raporu inceleyebilirler. Bu haklar sınırsız bilgi alma hakkını kapsamamaktadır. Zira incelenmesine müsaade edilen defter ve belgelerden öğrenilecek sırlar hariç olmak üzere, hiçbir ortak şirketin iş sırlarını öğrenmeye yetkili değildir.

Sır Saklama Borcu

Her pay sahibi sonradan ortaklıktan ayrılmış olsa da, şirket sırlarını saklamak zorundadır.

Sermaye Borcu

Gerek yeni kuruluşta, gerekse sermaye artırımında, iştirak taahhüdünde bulunan bir ortak taahhüdünü yerine getirmekle yükümlüdür. Taahhüt ettiği hisselerin apellerini şirket yönetim kurulunun tespit ettiği tarihlerde yatırmak zorundadır. Apel borçlarını zamanında ödemeyenlerden temerrüt faizi talep edilebilir.

hisse senetleri, faiz,sermaye, sermaye borcu, oy hakkı, tasfiye, anonim şirketler, ekonomi, apel borçları, taahhüt, sır saklama borcu, emisyon kazançları,

Bir Cevap Yazın