Finansal Sistem ve Sermaye Piyasası

Finansal Sistem ve Sermaye Piyasası

Finansal Sistem ve Sermaye Piyasası

Finansal Sistem ve Sermaye Piyasası; Genel olarak bir ekonomik sistem, ekonomik faaliyetlerin gerçekleşmesini sağlayan ortam, taraflar, kurallar bütününü ifade etmektedir. Bir ekonomide gerçekleşen ekonomik faaliyetlerin, reel ve finansal faaliyetler olarak ayrıştırılıp incelenmesi genel olarak kabul edilmiş bir ayrımdır. Reel ekonomik faaliyetler, reel ekonomiyi oluştururken; finansal ekonomik faaliyetler de, finansal ekonomiyi oluşturur. Bu ayrıma paralel olarak ekonominin reel ve finansal ekonomi olarak ikiye ayrılması mümkündür.

Finansal Sistem Ve Unsurları

Ekonomideki birimler farklı amaçlarla ve farklı miktarlarda likiditeye sahip olmak isterler. Gelir ve harcama akımlarının farklı miktarlarda olmasından kaynaklanan bu durumun sonucu olarak, bazı ekonomik birimler fon fazlasına sahip olurken, bazı ekonomik birimler fon açığı yaşamaktadır. Fon fazlasına sahip ekonomik birimler ile fon açığı bulunan ekonomik birimler arasındaki fon transferini sağlayan işlemler, piyasalar, kurumlar ve kurallar finansal sistemi oluşturmaktadır.

Fon Arz Eden Ekonomik Birimler: Finansal piyasalarda fon arzında bulunan ekonomik birimler, tasarruf kapasitesine sahip olan ekonomik birimlerdir. Bunlar hane halkı, şirketler kesimi, kamu kesimi, yabancı yatırımcılar şeklinde sıralanabilir.

Fon Talep Eden Ekonomik Birimler: Finansal piyasalarda fon talebinde bulunan ekonomik birimler, tasarruf açığı olan ekonomik birimlerdir. Bunlar şirketler kesimi, kamu kesimi, hane halkı şeklinde sıralanabilir.

Finansal İşlem: Fon fazlasına sahip olan ekonomik birimler ile fon gereksinimi duyan ekonomik birimler arasındaki fon transferleri finansal işlemi oluşturmaktadır.

Finansal Piyasa: Fonlarla finansal araçların el değiştirmesini sağlayan, bir başka ifadeyle fon arz ve talep eden tarafların tekliflerinin karşılaşmasını sağlayan organizasyondur.

Finansal Araç: Finansal işlem ile el değiştiren fonlara ilişkin olarak fon arz eden tarafın haklarıyla fon talep eden tarafın yükümlülüklerini belirleyen belgelerdir.

Finansal Kurum: Finansal piyasalarda faaliyet gösteren ve finansal işlemlerle ilgili hizmet sunan veya hizmet sunulmasına yardımcı olan kurumlardır. Örneğin bankalar doğrudan fonların transferine aracılık yaparken; derecelendirme kuruluşları taraflara gerekli bilgileri sunarak finansal işleme dolaylı katkıda bulunmaktadır.

Finansal Sistem, Sermaye Piyasası, Sermaye, Finansal, Finansal Kurum, Finansal Araç, Finansal Piyasa,Finansal İşlem, Fon Talep, Ekonomik, Fon Arz, Finansal Sistem ve Unsurları, banka, likidite, fon açığı, fon fazlası, reel ekonomi, finansal ekonomi,

Bir Cevap Yazın