Finansal Piyasaların Gelişmişlik Göstergeleri

Finansal Piyasaların Gelişmişlik Göstergeleri

Finansal Piyasaların Gelişmişlik Göstergeleri

Finansal Piyasaların Gelişmişlik Göstergeleri; Finansal araç çeşitliliğinin artması, finansal aracılık maliyetlerinin düşüklüğü, tasarrufların finansal araçlara dönüşme oranının yüksekliği, finansal piyasalardaki işlem hacminin milli gelire oranının yükselmesi, finansal piyasalara katılımcı sayısının atması gibi gelişmeler finansal piyasaların gelişmişliğinin göstergesi olarak nitelendirilir. Bu göstergeler açısından iyi durumda olan bir finansal sisteme sahip olan ekonomiler, fon arz ve talebinde bulunan ekonomik birimlerin gereksinimlerinin en uygun şekilde ve en düşük maliyetle karşılanması sonucunda ekonomik gelişme potansiyelini daha iyi kullanabilecektir.

 Dolaylı Finansman Piyasaları (Kredi Piyasaları)

Dolaylı finansman yönteminin kullanıldığı bu piyasalarda taraflar birbirlerine ilişkin riskleri doğrudan üstlenmemektedir. Söz konusu riskler, fon transferine aracılık yapan kurumlar tarafından üstlenilmektedir. Bu piyasalarda ağırlıklı olarak ticari bankalar etkindir. Bankalar fon fazlası olan ekonomik birimlerden topladıkları kaynakları, fon talebinde bulunan ekonomik birimlere kredi olarak aktarmaktadır.

Ellerindeki tasarrufları bankaya mevduat olarak yatıranların bu kaynakları kullanan tarafla ilgili veya kredi kullananların bu kaynakları bankaya yatıranlarla ilgili herhangi bir risk üstlenmeleri söz konusu değildir.

Örneğin kredi kullanan bir işletme krediyi geri ödeyemezse, bu durum, öncelikle krediyi kullandıran bankanın sorunudur. Aynı şekilde tasarruf sahiplerinin bankaya yatırdıkları parayı vadesinden önce çekmek istemesi durumunda da, bu durum krediyi kullanan tarafı ilgilendirmemekte; bir başka ifadeyle, bu durum, öncelikle bankanın sorunu olmaktadır. Dolaylı finansman piyasaları, fonksiyonlarına göre finansal piyasa ayrımında, PARA PİYASASINA karşılık gelmektedir.

 Doğrudan Finansman Piyasaları (Menkul Kıymet Piyasaları)

Doğrudan finansmanda fon talebinde bulunan ekonomik birimler çıkardıkları menkul kıymetleri, fon fazlası olan ekonomik birimlere sunmakta ve bunun karşılığında fon temin etmektedirler. Doğrudan finansman piyasalarında fon arz ve talebinde bulunan ekonomik birimler, karşı tarafla ilgili riskleri de üstlenmektedirler. Örneğin tahvil ihraç ederek gereksinim duyduğu finansmanı sağlamak isteyen bir işletmenin, tahvil sahiplerine vaat ettiği faizi ödeyemeyecek duruma düşmesi, doğrudan doğruya bu tahvili satın almış olan tasarruf sahibinin öncelikli sorunu olmaktadır. Doğrudan finansman piyasaları, fonksiyonlarına göre finansal piyasa ayrımında, SERMAYE PİYASASINA karşılık gelmektedir.

Doç. Dr. İsmail MAZGİT

Finansal Piyasaların Gelişmişlik Göstergeleri, Finansal piyasalar, sermaye piyasası, doğrudan finansman piyasaları, Menkul Kıymet Piyasaları,  mevduat, para piyasası, dolaylı finansman piyasaları, kredi piyasaları, 

Bir Cevap Yazın