Vizesi Olan Türk İş Adamları ABD’ye Gidiyor.

Vizesi Olan Türk İş Adamları ABD’ye Gidiyor.

Türk Amerikan İş adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat,  vizesi olan iş adamlarından oluşan bir heyetle ABD’ye gidip ticaretin etkilenmemesi için bir program düzenleyerek  vize gerilimini aşmak ve ikna çabalarında bulunmak için 6-9 Kasım’da ABD’de lobi yapacaklarını söyledi.

ABD ve Türkiye’nin vize başvurularının askıya alınması, iki ülke ticaretini olumsuz  yönde etkiledi. Hali hazırda zaten vizesi olan iş adamları bu durumdan daha az etkilenmiş olabilir ancak ABD firmalarının Türkiye de bulunan şirketlerinde önemli bir takım sıkıntılar yaşanmaya başladı bile.

Uzun zamandır faaliyet içinde olan bazı şirketler ortaya çıkan teknik problemlerin çözümünde ABD’de Türkiye’ye uzman personel getirmekte zorlanıyor. Aynı durum Türk yatırımcılar içinde de görülüyor. Bazı Türk yatırımcılar ABD’de yeni kurulma aşamasında olan markalar firmalar, ABD’ye götürecekler ekiplerini bozup, yerine hali hazırda vizesi olan elemanlar aramaya başladılar.  Bu yüzden ABD’ ile ticaret yapan iş adamları, ortaya çıkan bu krizin çözüme kavuşması için  Kasım ayında vizesi olan bir heyetle ABD’ye gidecekler ve yaşana sıkıntıları anlatacaklar.

Ali Osman Akat, vize krizi sonrasında şirketlerin yaşadığı sıkıntıları şu şekilde dile getiriyor;

“Uzun süre önce planlanmış sevkiyatlar ve anlaşmalar bir şekilde yürütülüyor ancak başlangıç aşamasında olan operasyonlar tıkanıyor. Microsoft, General Electric, Sikorsky Air Corporation gibi şirketler ani gelişen sorunları aşma konusunda sıkıntılı günler geçiriyor. General Electric Türkiye’de yeni bir yatırım yaptı, fabrika kurdu. Burada sürekli oluşan çözülmesi gereken problemlerde süreç uzuyor. Firmalar ABD’den teknik eleman ve ürün getirmede problem yaşıyor. Yazılım ve enerji sektörü bunların en başında.”

Ortaya çıkan gerginliğin ikili ilişkileri ve ili ülke ticaretini de olumsuz etkilediğini belirten  Akat, alınan kararlar sonuncunda psikolojik bir baskı altında kaldıklarını, yaşadıkları sıkıntıları ABD’deki tüm ticaret odalarına yazdıklarını ve bu süreçte ortak hareket etmeleri gerektiklerini söylediklerini ifade etti.

“Böyle bir kriz algısı oluştuğu zaman gerçekten işler zorlaşıyor. Günde 15-20 firmadan telefon alıyoruz. Kendim orada bir marka zinciri kuruyorum. Topladığım bütün ekibi dağıttım. Bütün program bozuldu. Böyle onlarca örnek var. Sadece ABD’li firmalar Türkiye’de problem yaşamıyor. Biz de oradaki işlerimizi yürütemiyoruz” dedi.

Şunu da belirtmek gerekir ki; İki ülkenin aldığı kararlar neticesinde, yaşanan kriz sonucunda THY kendi programını bozmadı.. Vize krizi öncesine THY tarafından 9  bölgeye uçuş gerçekleştiriliyordu. Krizin ardından aynı  uçuş bölgelerine seferler devam etmektedir.

 

Bir Cevap Yazın