Faiz Koridoru Nedir?

 Faiz Koridoru Nedir?

Faiz koridoru TCMB’nin para arzını kontrol edebilmek için yürüttüğü önemli bir para politikası aracıdır.

Bankalar gecelik likidite ihtiyaçlarını  TCMB’den borçlanarak giderebilmektedirler,  aynı şekilde likidite fazlası olan bankalar da paralarını TCMB’ye borç verirler. Gecelik para piyasası faizleri bu koridor içinde belirlenmektedir. Merkez Bankası’nın burdaki amacı ülkenin para biriminin değerini korumaktır. Bankaların likidite fazlalığını değerlendirir ve bunların fonlarını merkez bankasında mevduat yatırımı yapılır.

Faiz koridorunun alt sınırı Merkez Bankası’nın borçlanma faizini, faiz koridorunun üst sınırı ise Merkez Bankası’nın borç verme faizinin göstergesidir.  Türkiye de dünyada bu yöntemi kullanarak para piyasalarına yön veren pek çok ülkeden biridir.

Enflasyon hedeflemesi rejimi uygulayan çoğu ülke merkez bankası ‘faiz koridoru’ denilen bir sistem uyguluyor.

MB faiz koridoru politikası ile piyasadaki reel faiz oranını belirleyerek döviz kuruna, enflasyona ve cari açığa hızlı ve toz kaldırmadan müdahale edebilir.

Para politikalarını kontrol etmek amacıyla ülkenin Merkez Bankası bu koridoru daraltır ya da genişletir.  Örneğin,  Merkez Bankası eğer üst bandı aşağıya çekerse bu durumda o ülkenin bankaları düşük faizle kredi vermeye başlayacaktır. Böylece piyasada likitide artmış ve faiz oranları da düşmüş olacaktır. Eğer, Merkez Bankası borç verme faiz oranını, yani üst bandı artırırsa yerel paranın değeri artar ve faiz oranları da artar. Bu sayede de döviz kurlarında da spekülatif artışa engel olur.

 

Bir Cevap Yazın