Basit Faiz

Basit Faiz

Ödünç alınan paranın bir kimseye belli bir süre boyunca işletilmek üzere verilen ve paranın kullanımına karşılık alınan kâr a, aynı zamanda bu paranın kullanımı sonucunda karşı tarafa ödenen ücrete faiz denir. Başka bir deyimle; başkasına ait olan parayı belli bir süre boyunca kullanmamız karşısında ödemiş olduğumuz bedeldir. Bu bedel parayı veren taraf için kâr dır. 

Faiz kendi içinde ikiye ayrılır.

1. Basit Faiz.

2. Bileşik Faiz

1. Basit Faiz: Yatırımcının bankaya yatırmış olduğu ana para üzerinden hesaplanan faiz türüne basit faiz denir. Basit faiz anaparanın değişmemesi şartıyla elde edilen faizdir.  Basit faiz en yaygın kredi ve yatırımlar için kullanılır.

Basit faiz, faize faizin yürütülmediği faiz türü olup; anaparanın yıllık faiz oranı ile yıl sayısının çarpımına eşittir. (yıl sayısı 0,5 yıl gibi ondalık da olabilir)

Genellikle faiz oranları yıllık %50, %80 gibi yüzdelerle ifade edilir. Ancak finansal hesaplamalarda bu sayılar 0.50, 0.80 gibi ondalık olarak yazılır.

Basit faiz hesaplaması yapılırken aşağıdaki formül uygulanır:

F=A.n.t/100

Bu formülde;

F: Faiz tutarı anlamına gelir.

A: Anapara anlamına gelir.

n: Paranın faizde kalma süresi (yıl olarak)

t: Faiz oranı  anlamında kullanılır. Bu formülün açılımını yapacak olursak;

Anapara  x  Faiz oranı  x  paranın faizde kalma süresi sonucunu 100 e bölünce bulduğumuz sayı elde edilecek olan faiz miktarıdır.

Bir Cevap Yazın