I.Paramı Nasıl Biriktiririm?

I. Bölüm

Birikim yapabilmek için ilk olarak ne için birikim yapmamız gerektiği konusunda bir hedefiniz olmalı. Buna karar verecek olan sizsiniz. Hedefiniz ne kadar büyükse birikim için ayırdığınız miktarda o kadar fazla olmalı. Bundan dolayı birikiminiz için gelirinize göre ayırabileceğiniz bir miktar belirleyin.

Belli bir zaman içinde bir miktar para biriktirmeyi hedeflerseniz, paranızı gereksiz şeylere harcamaktan kaçınmanız kolaylaşabilir.

Eğer birden fazla hedefiniz varsa en çok istediğinizden başlayarak sıralama yapabilirsiniz.

Ne için birikim yapacağınızın kararını verdikten  sonra yapacağınız şey tasarruf yapmaktır. Eğer ek bir geliriniz yoksa, tasarruf üzerinde yoğunlaşmalısınız.

Çünkü bizler tasarruf yapmasını bilmiyoruz. Bir alışveriş merkezinden içeri girdik mi oranın ışıltısına kapılıyoruz. Kendimize hakim olamıyoruz, hoşumuza giden ne varsa sepetimize dolduruyoruz. Sıra hesap ödemeye gelince de çoğumuz kartla ödüyoruz. Nakit alış veriş yapan kişi sayısı yok denecek kadar az diyebiliriz. Ay sonunda ödeme yapmayı ya unutuyoruz ya da geciktiriyoruz. İşin içine bir de faiz girince, belki çok ucuz diye aldığımız ürünler kat kat faizle bizlere daha pahalıya geliyor. Miktar bazen az gibi gözükse de zaman içinde hesaplama yaparsanız eğer, bu durumun yekûn teşkil ettiğini görürsünüz.

Tasarruf yaparken öncelikle nereye ne kadar harcama yaptığınızı yazarsanız, hesaplarınızı kontrol altına alabilirsiniz. Böylelikle farkında olmadan da bazı gereksiz harcamalar yapmış olduğunuzu görebilirsiniz. Bu şekilde nereden kısma yapabileceğinizin kararını da verirsiniz.

Alışverişe çıkmadan önce kesinlikle ihtiyacınız dışındaki şeyleri almamaya karar vermeli ve alacağınız şeyleri de mutlaka listelemelisiniz. Ancak alışverişe çıkınca da bu listenin dışına çıkmamalısınız. Düşünmeden bir şey almayın. Alacağınız ürün için, “Bu ürüne ihtiyacım mı var yoksa beğendiğim için mi alıyorum.?” Diye kendinize sorun. Bu şekilde gereksiz harcama yapmamış olursunuz.

Tasarruf yapacaksanız ihtiyacınız dışındaki ürünleri almayın. “Eğer beğendiğimiz her şeyi alacaksak tasarrufun ne anlamı kalır?”

Düzenli olarak satın aldığınız şeyler varsa, bunları toptan alarak daha ucuz fiyata alabilirsiniz. Ancak yiyecekleri bunun dışında tutup ihtiyacınız olduğu kadarını almalısınız.  Çünkü bozulmuş yiyeceklere harcadığınız para da israftır. Bu yüzden tasarruf ederken, israf etmemeye de dikkat etmelisiniz.

 

 

Bir Cevap Yazın