Acele İşe Şeytan Karışır Atasözü

Acele İşe Şeytan Karışır” Atasözünün Anlamı: Acele ile yapılan bir işi sonuçlandırmak zordur. Hızlı, düşünmeden, yapılan her işte aksilik çıkar ve yanlışlar çok fazla olur. Bu bağlamda “Acele İşe Şeytan Karışır” Atasözü sıklıkla bu gibi durumlarda kullanılmaktadır. 

Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’ne (TDK) göre “acele işe şeytan karışır” atasözü; “Bir işi acele yaparsak yanlış veya hatalı olur” anlamında kullanılır.

Düşünüp taşınmadan, pek çok işimizde acele ederiz. Kendimizi haklı çıkaracak nedenler ileri süreriz. Ya da aceleciliğe yatkın bir kişiliğimiz vardır. Ancak düşünüp taşınmadan, acele olarak yapılan işten iyi sonuç beklenmemesi gerekir. Bu aceleciliğimiz bizi birtakım maddî ve manevî zararlara sokar.

Bir işi erken bitirmek için acele etmek o işin hızlı ve doğru şekilde sonuçlanacağı anlamına gelmez. Aksine ne kadar acele edilirse hata payı o kadar artar. 

Örneğin bir bardağa su doldurmak için aceleci davranmak, suyun masaya dökülmesine ve ikinci bir iş çıkmasına sebep olur. Aceleyle yapılan iş yanlış, eksik ve hatalı olur. Bu nedenle bir işi düşünüp taşınarak, planlı ve sakince yapmak gerekir. 

Kısacası,  Acele İşe Şeytan Karışır atasözü; telaşla yaptığımız her işte aksilikler ve yanlışlar yaşanır anlamında kullanılan bir atasözüdür. Sakin yapılmayan, telaşla kalkışılan her işte aksilik yaşanır.

 Acele İşe Şeytan Karışır Atasözünün Cümle İçinde Kullanımı

  • Bir işi yaparken annem hep “işini aceleye getirme yoksa acele işe şeytan karışır” der.
  • Telaş etmeseydin böyle olmazdı, acele işe şeytan karışır.
  • Arabayı yavaş ve sakin sür, acele işe şeytan karışır.
Atasözü, Atasözleri, Acele işe şeytan karışır ile ilgili cümle, Acele işe şeytan karışır anlamı eodev, Acele işe şeytan karışır resmi, Acele işe şeytan karışır, Şeytan karışır atasözünün anlamı, atasözleri ödevi, atasözü ödevi, 

Bir Cevap Yazın