II.Paramı Nasıl Biriktiririm?

II. Bölüm

Çocuklarınızın ve kendi eğlence harcamalarınızı da sınırlandırmanız gerekli. Ücretsiz veya pahalı olmayan etkinlikleri araştırın. Ailenizle birlikte keyif alabileceği ücretsiz veya düşük maliyetli parkları, müzeleri, film gösterilerini, spor etkinliklerini ve diğer yerleri öğrenmek için internette araştırma yapın. İnanın belediyelerimizin düzenlediği bazen ücretsiz ve bazen çok düşük miktarlarda çok güzel sosyal ve kültürel etkinlikler, konser, tiyatro ve bunun gibi pek çok faaliyetler bulacaksınız.

Unutmayın “Her çok azdan olur.” İlk zamanlarda gözünüze az  gibi görünen ve “bu iğneğle kuyu kazmak gibi bir şey”  diye düşündüğünüz küçük birikimleriniz, belli bir zaman sonra  çok işe yarayacak. Atalarımız bizlere bu sözleri boşuna miras bırakmamışlar. Her şeyin kısa yollu anlatımı atasözlerinde gizlidir. Denenmiş, uygulanmış ve hizmete sunulmuş.

Evinizde kullandığınız sudan ve yaktığınız elektrikten, giydiğiniz kıyafetten hatta pişirdiğiniz yemekten dahi tasarruf edebilirsiniz. Daha çok tasarruf sonucunda, birikim miktarını da artırmış olursunuz.

Maaşınızı alınca bir miktarını mutlaka birikim için ayırın. Yine bir atasözüyle bunu açıklamak istiyorum; “İşten artmaz, dişten artar.” Yani kazancınız çok olsa da tutumlu olmazsanız ve tasarruf etmezseniz para biriktiremezsiniz.

Bir kenara yılda 200 – 300 TL para koymak gibi uzun vadeli hedefler planlamaktansa, her hafta veya her ay kenara 15 – 20 TL koymak gibi kısa vadeli hedefleriniz olsun. İnsanlar kısa vadeli hedefler belirlediklerinde daha iyi para biriktirirler.

Gereken miktara kısa zamanda ulaşamazsınız belki de ancak birikim yapmayı da öğrenmiş olursunuz. Birikimleriniz belirlediğiniz miktara ulaştıktan sonra, onları nasıl değerlendirmek konusundaki hedefinizi de gerçekleştirirsiniz. Paranızı bilinçli yatırım yaparak artırabilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın